Recepty z tilápie

Tilápie s ostružinovou omáčkou

Recept na 2 porce:

Ingredience:
2 filety tilápie
čerstvý tymián
máslo

Omáčka:
100g ostružin
1dcl vody
1dcl červeného vína
2-3 lžíce cukru

 

Všechny ingredience na omáčku dáme do hrnce a vaříme na mírném ohni. Ostružiny rozmačkáme a vaříme, dokud není omáčka zredukovaná a krásně hustá.

Pokud máte k dispozici kyselejší ostružiny, přidáme cukr.

Filety tilápie opečeme z obou stran na másle s tymiánem.
Recept můžeme doplnit dušeným čerstvým špenátem. Jako příloha je nejvhodnější rýže. 
  

Tilapie v thajské omáčce

4 filety tilapie (nebo 2 filety pangasia)
sůl
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce slunečnicového oleje
4 jarní cibulky, tence pokrájené
2 stroužky česneku, drcené
3cm kousek čerstvého zázvoru, jemně strouhaný
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1 limety + 1 limeta pokrájená na měsíčky
1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a pokrájená
hrst lístků koriandru

 

Filety osolte a obalte ve škrobu. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a rybu na něm opékejte 2–3 minuty po každé straně dokřupava. Vyjměte a uchovejte horké.
V téže pánvi zprudka opečte jarní cibulku, česnek a zázvor. Přidejte sójovou omáčku, cukr i limetovou šťávu a nechte bublat, až bude mít omáčka konzistenci sirupu. Rozdělte ji na rybu (2 filety na porci) a ozdobte chilli a koriandrem. Podávejte s dílky limety.