Recepty ze sépií

 

Rigatoni se sépiemi

 

Tato chutná kombinace těstovin a sépií může
posloužit jako vynikající letní večeře.
Recept, který připravujeme na grilu.
 
Žlutá paprika 1ks
Červená paprika 1 ks
Cibule 1ks
Česnek 1 stroužek
Konzervovaná rajčata 400 g
Čerstvá bazalka 2 lžíce
Kukuřičný olej 1 lžíce
Sépie čištěná 350 g
Chilli koření 1 lžička
Těstoviny rigatoni 250 g
 
 
Gril předehřejeme na středně vysokou teplotu. Papriky dáme na plech na pečení a opékáme je
15 minut pod předehřátým grilem za častého obracení, dokud jim slupka nezhnědne. Pomocí
kleští je pak přeneseme do plastového sáčku a uzavřeme. Jakmile trochu zchladnou,
odstraníme z nich opečenou slupku, zbavíme je semen a dužninu nakrájíme nadrobno.
Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme sépii nakrájenou na nudličky a za stálého míchání ji
opékáme 1-2 minuty. Hotové maso odkládáme na talíř. Na pánev potom dáme cibuli a česnek
a opékáme je 5 minut doměkka. Přidáme rajčata, papriky a podle chuti chilli koření, zmírníme
oheň a omáčku zvolna vaříme 20-25 minut do zhoustnutí.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme těstoviny a vaříme je 8-10
minut tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné. Těsně před podáváním vmícháme do
omáčky maso ze sépie, bazalku a podle chuti sůl a pepř. Prohřejeme je 2-3 minuty. Těstoviny
scedíme, upravíme na mísu, přelijeme omáčkou a podáváme.
 

Sépie dušená na víně

 
600 g očištěné sépie
2 lžíce oleje
1 šálek drobně krájené cibule
1 lžička drceného česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
½ lžičky soli
1 šálek rybího vývaru
¼ lžičky mletého bílého pepře
½ šálku bílého vína
1 lžička sekané zelené petrželky
 
 
Ve větším kastrolu osmahneme na oleji cibuli a česnek. Ještě než se cibule zbarví, přidáme
rajčatový protlak rozředěný troškou vývaru. Přidáme sépii, osolíme, opepříme, zalijeme
vínem, podlijeme malým množstvím vody; dobře promícháme a vaříme do měkka. Doba
vaření je závislá na stáří a velikosti sépie. Před podáváním odstraníme ze šťávy přebytečný
tuk a podle potřeby ji na prudkém ohni vysmahneme, případně rozředíme a posypeme
sekanou petrželkou.

 

Sepie pikantní

 
2 šálky drcených rajčat
½ šálku drobně sekané cibule
½ lžičky oregana
1 lžička drceného česneku
2 lžíce kaparů
¼ lžičky drcených chilli papriček
1 lžíce sekaných černých oliv
600 gramů očištěné sépie krájené na nudličky
1 lžíce sekané zelené petrželky
sůl dle chuti
 
 
Ve větším kastrolu osmahneme v rozehřátém oleji cibuli, česnek a papričky. Přidáme sépie,
rajčata, oregano, kapary, olivy a petrželku. Osolíme, přiklopíme, a dusíme 6-8 minut.
Podáváme s rýží nebo s těstovinami.
 
 

Sépie po Provensálsku

 
35 g olivového oleje
1 kg sépie
40 g koňaku
50 g bílého vína
1 kg loupaných rajčat
250 g de rajčatového protlaku
2 g soli
0,5 g pepře
50 g smetany
 
Energetická hodnota:
Kalorie: celkem 2300.65 kcal
Tuky : 24,93 g na osobu
Proteiny: 36 g na osobu
Glycidy : 16,4 g na osobu
 
● Pokrájíme sépii na kousky a vložíme ji do rozehřátého olivového oleje. Pokud je maso
mražené, pustí hodně vody. Je třeba ji nechat odpařit.
● Zalijeme koňakem a flambujeme na mírném ohni.
● Poté přidáme bílé víno a několik minut necháme prohřát. Do pánve dále vložíme loupaná
spařená rajčata bez zrníček, protlak, sůl a pepř. Za stálého míchání vaříme 10 minut.
● Nakonec pokrm zjemníme šlehanou smetanou (za stálého míchání!).
● Sépii podáváme s bílou rýží nebo
basmati.