Tuňák v barevném pepři se zeleninou a omáčkou Beurre blanc

2 steaky z tuňáka
olivový olej
barevný pepř
limetková šťáva, sůl

Omáčka:
100ml bílého vína
50ml vinný ocet
1 šalotka
200g másla
Sůl, pepř

Zelenina:
100g paprik (různé barvy)
100g cherry rajčátek
100g růžičkové kapusty
100g cukety
olivový olej, česnek
sůl, pepř
 

Steaky z tuňáka naložíme na pár hodin do olivového oleje, jemně rozdrceného barevného pepře a limetkové šťávy.
Mezitím si připravíme omáčku. Šalotku, ocet a víno vaříme tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje do medové konzistence.Sejmeme z plotny a za stálého a důkladného šlehání postupně přidáme kousky studeného másla, dokud nevznikne omáčka smetanové konzistence. Na závěr dochutíme solí a bílým pepřem.
V průběhu redukování omáčky si můžeme připravit zeleninu. Všechny druhy zeleniny nakrájíme na stejně velké kusy, na pánvi orestujeme nejdříve plátky česneku, následně přidáme kapustičky a papriku. Po chvíli přidáme cuketu a cherry rajčátka. Restujeme dokud zelenina lehce nezměkne, ale paprika by měla zůstat lehce křupavá. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Na závěr dokončíme steaky z tuňáka. Naložené steaky naprudko opečeme na rozpálené pánvi z každé strany přibližně 3 minuty. Maso by mělo uvnitř zůstat lehce syrové. 

 

 

 

Tagliatelle s kousky tuňáka a obřími kapary

 

400 g tagliatelle,
5 g mořské soli,
1,5 dl olivového oleje,
400 g tuňáka,
400 g barevných kapií,
100 g ančoviček (sardelové řezy),
50 g česneku,
50 g libečku,
200 g obřích sicilských kaparů se stopkou (lze koupit v supermarketu),
100 g sušených rajčat
 
Tuňáka nakrájíme na centimetrové kostky, osolíme, zastříkneme olejem a dáme odležet. V
osolené vodě uvaříme tagliatelle a necháme zchladit ve studené vodě. Omyté kapie nakrájíme
na kostky, oloupaný česnek na plátky a spolu s lístky libečku osmahneme na olivovém oleji.
Přidáme okapané tagliatelle a prohřejeme. Na zvláštní pánvi orestujeme tuňáka a pak k němu
vmícháme kapary i sušená rajčata. Podáváme na teplém talíři jako lehkou večeři se sklenkou
Moselského.
 

 

Tuňákový špíz se salátem z rukoly a pomerančovou omáčkou

 

800 g tuňáka,
100 g citrónové trávy,
5 g mořské soli,
červený pepř,
200 g rukoly,
1,5 dl olivového oleje,
100 g lesního medu,
0,5 dl bílého balzamikového octa,
100 g másla,
1 kg pomerančů
 
Omytého tuňáka nakrájíme na kostky (2,5 cm), osolíme, opepříme, stříkneme olejem a po
čtyřech napichujeme na stébla citrónové trávy, která pak uložíme do chladu. Šťávu z
vymačkaných pomerančů svaříme asi na šestinu, necháme trochu vychladnout a pak
vmícháme studené máslo, které ji po rozpuštění zahustí (nesmí se zahřát nad 50 °C).
Špízy opečeme ze všech stran na rozpálené pánvi. Omytou rukolu necháme dobře okapat, pak
přidáme olivový olej, sůl, balzamiko, med a vše zlehka promícháme. Je nutné podávat
okamžitě, jinak zelenina zvadne.
Špízy servírujeme s pomerančovou omáčkou a tousty na teplém talíři, obložené salátem z
rukoly a restovanými minirajčátky.
 


Tuňák s pórkem


4 steaky z tuňáka po 180g
sůl, pepř
šťáva z ½ citronu
2 silné pórky
40 g másla
100 ml polosuchého bílého vína
100 g zakysané smetany
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
½ svazku petrželky


Rybu opláchneme a osušíme. Osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou.
Pórek omyjeme, osušíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na pátky. Pórek podusíme na másle a přimícháme
víno a zakysanou smetanu. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Přikryté dusíme při střední
teplotě. Po 10 minutách na zeleninu přidáme tuňáka a dusíme dalších 15 minut.