Recepty z mečouna

 

 

Grilovaný mečoun s bylinkovým máslem

 

4 porce mečouna,
1/2 limety (chem. neošetřené)
3 lžíce olivového oleje
1 feferonka
3 svazky jarní lahůdkové cibulky
100 g bylinkového másla
sůl
 
Rybu omyjeme a osušíme. Ostrouháme kůru z poloviny limety a plod vymačkáme. Obojí
smícháme s olejem. Přidáme očištěnou, omytou a na drobné kostičky pokrájenou feferonku.
Rybu pokapeme marinádou a přikryté necháme 30 min, působit. Rozehřejeme gril.
Lahůdkové cibulky očistíme a omyjeme. Zelenou část pokrájíme na tenká kolečka.
Porce ryby a bílé cibulky grilujeme po každé straně 5 - 6 min. Přitom je potřeme trochou
bylinkového másla a osolíme.
Rozdělíme na talíře, obložíme zbylým bylinkovým máslem a posypeme pokrájenou cibulovou
natí. Můžeme ozdobit pokrájenou feferonkou.
 
 

Sicilský mečoun

 
4 porce mečouna
sůl
pepř
100 ml citrónové šťávy
olivový olej
česnek dle chuti
citrónová kůra
4 lžíce naložených kaparů
hlávkový salát
8 třešňových rajčat
citrón
 
Rybu omyjeme, osušíme, případné kosti vyjmeme, porce osolíme, opepříme a pokapeme
citrónovou šťávou. V pánvi rozehřejeme olivový olej a rybu na něm opékáme z každé strany
asi 5 minut. Po chvilce přidáme česnek, ze zbylé citrónové šťávy odložíme 2 lžíce, zbytek
přidáme spolu s nudličkami citrónové kůry k rybě a opékáme dalších 5 minut. Nakonec
vmícháme kapary.
Salát očistíme, opereme a natrháme na kousky velikosti sousta. Rajčata omyjeme, zbavíme
stopek a rozpůlíme. Ze soli, pepře, 2 lžic citrónové šťávy a 3 lžic olivového oleje smícháme
zálivku a promícháme s listovým salátem a rajčaty. Rybí filé nachystáme s citrónovou
omáčkou, dílky citrónu a salátem a podáváme.