Recepty z leather jacket

Leather jacket s pečenými rajčaty a omáčkou z nakládaného česneku

 

Recept na 4 porce:

4 Leather jacket filety
2 rajčata
čerstvé provensálské bylinky
máslo

Omáčka:
1 menší sklenička nakládaného česneku
1 Lučina
čerstvá bazalka
citronová šťáva

 

Omyté filety osušíme, poklademe nasekanými bylinkami a zprudka opečeme na másle společně s nakrájenými rajčaty na silnější kolečka.
Na másle dále osmahneme pokrájený nakládaný česnek. Přidáme čerstvou bazalku a lučinu. Pro zjemnění přidáme trochu mléka či smetany. Nakonec zakápneme omáčku citronovou šťávou a dochutíme solí.

Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory s jarní cibulkou.

 

 

Leather jacket s polentovým nákypem se zeleninou

Recept je na 4 porce, doba přípravy cca 1 hod včetně pečení nákypu.

 

4 filety leather jacket
1 lžička másla
olivový olej
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)


Na nákyp:
250 ml mléka
250 ml vody
půl hrnku polenty
hrst nastrouhaného sýra (parmazán, gouda aj.)
lžíce másla
sezónní zelenina dle chuti (rajčata, papriky, cibule, cuketa, brokolice aj..)
1 balení balkanského sýru
4 vejce
smetana na vaření (případně mléko)

 

Nejprve si připravýme polentový nákyp. Smícháme mléko s vodou a přivedeme k varu. Poté zasypeme polentou a cca 3 minuty vaříme. Utvoří se hustá lepivá kaše, do té přimícháme nastrouhaný sýr a máslo. Až se vše rozpustí sejmeme z ohně a rozprostřeme do zapékací misky. Kaše se hodně lepí, ale není se čeho bát. Rozprostřenou kaši zasypeme různými druhy zeleniny podle chuti. Klasická bude kombinace rajčat, paprik a cibule. Skvělé bude i přidání lilku, cukety či brokolice. Recept je skvělý ke spotřebování různých zbytků zeleniny. Směs zeleniny zasypeme na drobné kostičky nakrájeným balkánským sýrem a na závěr vše zalijeme rozmíchanými vejci se smetanou (pro dietnější variantu se dá použít i mléko - toho stačí méně). Takto připravenou zapékací mísu vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a zapečeme. Když je vejce tuhé a sýr navrchu mírně rozpuštěný a zlatý, máme hotovo.

 

Když už je nákyp téměř hotový pustíme se do přípravy ryby. Filety z leather jacketu omyjeme, osušíme a řádně nařízneme na několika místech kůži. Zlehka posolíme a posypeme nesekanými bylinkami. Pokud nemáte čerstvé, dají se nahradit provensálským kořením, ale s čerstvými je to určitě lepší. Na rozpálené pánvi s olivovým olejem a máslem zprudka opečeme po obou stranách. Příprava musí být opravdu rychlá jinak se ryba roztrhá. Pánev je dobré mít opravdu dobře rozpálenou. Po opečení naservírujeme s polentovým nákypem.