Recepty z kraba

 

Krab po singapursku s pepřem

 
4 kusy krabích nohou, nejlépe syrových
Pepřová omáčka:
50 g cukru,
1 dl sojové omáčky,
1/2 dl sladké sojové omáčky,
šťáva z 1 limetky,
2 čajové lžičky nahrubo umletého černého pepře,
2 najemno nasekané šalotky,
1 najemno nasekaný stroužek česneku,
2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru,
1/2 najemno nakrájené červené chilli papričky,
limeta a čerstvý koriandr.
 
 
Nejdříve začneme s přípravou pepřové omáčky. Necháme zkaramelizovat cukr a zahřejeme
oba druhy sojové omáčky. Přidáme šťávu z 1 limetky a černý pepř. Do pánve přimícháme
šalotku, česnek, zázvor, chilli papričku a vaříme na mírném ohni do měkka. Smícháme
sojovou a pepřovou omáčku. Podélně rozpůlíme krabí nohy a vložíme do rozpáleného oleje
neutrální chuti. Smažíme 3-5 minut (záleží na tloušťce končetin). Když je krab připraven,
přelijeme jej omáčkou. Servírujeme s limetkou a špetkou koriandru.

 

Norský krab královský s jarní cibulkou, sojovou omáčkou a česnekem

 
200 g kraba královského
20 menších jarních cibulek opražených na oleji
1 lžička nadrobno nakrájeného česneku
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 lžička nasekané ředkvičky
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce limetového džusu
6 lžic česnekového oleje
3 lžíce sezamového oleje
Nakrájená okurka
Koriandr
 
 
Ugrilujte kraba na pánvi tak, aby byl mírně syrový uvnitř. Nakrájejte kraba na plátky a
servírujte střídavě s jarní cibulkou na tác. Ozdobte nastrouhaným česnekem, zázvorem a
ředkvičkami. Dále smíchejte sojovou omáčku s limetovým džusem a směsí pokapejte kraba a
jarní cibulky. Zahřejte oba oleje. Až olej začne dýmat, přelijte pokrm. Nakonec ozdobte
okurkou a koriandrem. Podávejte okamžitě