Recepty z kalamárů

 

Kalamáry v těstíčku

 
 
450 g vykuchaných a očištěných kalamár
1 svazek zelené petrželky,
šťáva z 1 citronu,
1 polévková lžíce olivového oleje,
sůl,
mletý pepř,
olej na smažení
 
Těsto:
1 vejce,
250 ml mléka,
150 g mouky
Omáčka:
5 velkých rajčat,
1 polévková lžíce posekané bazalky,
150 g másla,
120 ml bílého přírodního vína,
3 žloutky
 
 
Kalamáry nakrájíme na kroužky a naklademe do ploché kameninové nádoby. Osolíme,
opepříme, zalijeme olejem a citronovou šťávou. Promícháme a necháme v marinádě
odpočívat dvě hodiny. Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme jadérka a rozmixujeme.
V pánvi uvedeme do varu víno, zmenšíme plamen a za stálého intenzivního šlehání
přidáváme po kouscích máslo a jednotlivé žloutky. Jakmile omáčka zhoustne, přidáme sůl,
pepř, bazalku a rozmixovaná rajčata. Nepřestáváme šlehat!! Sejmeme z ohně a necháme v
teple. V misce rozšleháme vejce, přilijeme mléko a za stálého šlehání přisypáváme mouku.
Těstíčko musí být dostatečně husté. Kalamáry vyjmeme z marinády, necháme okapat,
namáčíme v těstíčku a ve větším množství rozpáleného oleje je smažíme do tmavě zlatova.
Osmažené polijeme omáčkou a podáváme.