Recepty z halibuta

 

Halibut na bazalkových rajčatech

 
500 g středně velkých rajčat,
1 lžíce olivového oleje,
sůl,
čerstvě umletý černý pepř,
1 svazek bazalky,
4 porce halibuta (asi po 180 g),
citronová šťáva a citronový pepř,
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek,
150 ml rybího vývaru (z kostky),
4 lžíce másla
 
 
Rajčata nakrátko ponoříme do vroucí vody, zchladíme studenou vodou, zbavíme semen a
vyřízneme z nich stopky. Zeleninu nakrájíme na plátky.
Zapékací formu vymažeme olivovým olejem, její dno šupinovitě poklademe plátky rajčat,
osolíme je a opepříme. Bazalku omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a otrháme z ní
lístky. Několik jich odložíme stranou, zbylými posypeme rajčata. Troubu
předehřejeme na 200 °C. Porce halibuta omyjeme studenou vodou, osušíme papírovým
ubrouskem a pokapeme citronovou šťávou. Osolíme a okořeníme černým pepřem a muškátovým oříškem.
Rajčata narovnaná v zapékací formě přelijeme rybím vývarem a položíme na ně jednotlivé porce ryby.
Posypeme vločkami másla a odloženými lístky bazalky. Formu zasuneme na střední příčku trouby
a pokrm pečeme zhruba 15 min. Nakonec můžeme rybu ozdobit lístky bazalky.
 
Tip: Místo halibuta můžeme použít i jinou platýsovitou rybu - mořského ďasa.
 
 
 

Halibut s oříšky

 
1 plátek halibuta marinovaný v olivovém oleji a citrónové šťávě,
1 lžíce sekaných lískovýchoříšků (předem máčených),1 rajče,1 list hlávkového salátu, sekaná pažitka, mořská sůl.
Porci halibuta krátce orestujeme v marinádě a dáme do ohnivzdorné misky. Posypeme
sekanými lískovými oříšky a dáme na 6 min. zapéci do horké trouby. Vyjmeme, osolíme a
podáváme na listech hlávkového salátu s rajčaty a posypané sekanou pažitko