Recepty z chobotnice

Kuskusoto s chobotnicí

Recept na 2 porce

Ingredience:
150g vařené chobotnice 800/1200
100g kuskusu
5-8ks cherry rajčátek
cibule
česnek
čerstvá bazalka
olivový olej, sůl

 

Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Přidáme uvařenou nakrájenou chobotnici, nakrájená rajčata a na závěr čerstvou bazalku.
Ke směsi přidáme předem uvařený kuskus a můžeme podávat.

 

Vaření chobotnice:
Existuje spoustu rad a doporučení jak nejlépe uvařit chobotnici, aby nebyla tvrdá. Poskytneme Vám náš ověřený postup:
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Pomocí kuchyňských kleští namočíme na několik vteřin chobotnici do horké vody. Vyjmeme a necháme trochu schladnout. Za asi 1 min. chobotnici opět ponoříme na 4-5 vteřin. (Toto ponořování chobotnice do vařící vody postupně denaturuje protein, který dalším vařením ztvrdne). Postup opakujeme nejméně 3x a poté vaříme přibližně hodinu a půl. Chobotnice po uvaření bude krásně měkoučká. Můžeme jí použít do salátu, těstovin, rizota atd.

 

Flambovaná chobotnice

 
500 g chobotnice

olej, 2 stroužky česneku

cibule sůl, pepř, sušená petrželka
1 sklenka koňaku
tymián
1 lžíce hladké mouky
bobkový list
2 dl bílého vína
 
Uvařenou chobotnici vyjmeme z vody a nakrájíme na stejné přiměřené kousky.
Cibuli a česnek nasekáme najemno. Na oleji zesklovatíme cibuli. Přidáme česnek a smažíme
dozlatova. Pak přidáme chobotnici, koření a restujeme, aby maso trochu zhnědlo. Poté vše přelijeme koňakem, zapálíme a flambujeme.
Po zhasnutí ohně pokrm zaprášíme moukou, zalijeme vínem, osolíme a opepříme a podusíme. Maso by mělo být ponořené, podle potřeby je tedy podlijeme vodou. Flambovanou chobotnici dusíme na mírném ohni, než je šťáva hladká a jemná. Podle chuti ji můžeme zjemnit trochou smetany.
Měkkou flambovanou chobotnici podáváme horkou. Vhodnou přílohou je hlavně pečivo, ale můžeme ji podávat s brambory, rýží nebo kuskusem.
 

Chobotnice na cibuli

 
500 g chobotnice
40 g oleje
2 cibule
3 stroužky česneku
oregano
pepř, sůl
 
 
Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme cibuli pokrájenou na kolečka, přidáme předvařenou a na
menší kousky pokrájenou chobotnici spolu s plátky česneku. Osolíme, opepříme a přidáme
špetku organa. Vše pomalu dodusíme v přikrytém kastrolu, až je chobotnice měkká. Porce
masa dáme doprostřed talíře a dokola ozdobíme nakrájenými rajčaty a petrželkou, vhodné je
také dodatečné zakapání citronem.
 

Chobotnice na víně

 
500 g chobotnice
1/2 šálku olivového oleje
2 cibule
1 dl červeného vína
3 rajčata
40 g rozinek
2 stroužky česneku
kousek celé skořice
špetka muškátového oříšku nebo květu
petrželka
oregano
pepř, sůl
 
Chobotnici uvaříme takřka doměkka v osolené vodě a nakrájíme na přiměřené kousky. Na
oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme chobotnici. Po promíchání a
prohřátí přilijeme červené víno, přidáme spařená oloupaná rajčata bez jader (možno nahradit
protlakem), rozinky, utřený česnek, skořici, muškát a nasekanou zelenou petrželku. Osolíme,
opepříme a na mírném plameni dusíme, aby se všechny pochutiny dokonale chuťově
provázaly a maso dovařilo. Podle potřeby doléváme vařící vodou. Podáváme s pečivem nebo
rýží se zeleninovým salátem.