Recepty se sépiovým barvivem

 

Černé špagety s chobotnicemi

 
800 g domácích špaget,
300 g chobotnic,
100 g šalotky,
1 červená chilli paprička,
2 stroužky česneku,
1 dl olivového oleje,
2 lžičky sépiového barviva,
čerstvá bazalka a oregano,
divoké koření (bílý a černý pepř, bobkový list,
nové koření a snítka čerstvého rozmarýnu)
 
 
Na olivovém oleji zprudka orestujeme šalotku, česnek a předem uvařené chobotnice (vaříme v
citrónové vodě s divokým kořením, špetkou soli a trochou červeného vína), dochutíme
drceným bílým pepřem, chilli kořením, bazalkou a oregánem.
Špagety vaříme ve slané vodě (domácí pouze 3 minut). Vše na pánvi pečlivě promícháme a
nakonec přidáme sépiovou barvu.
 

 

Černé rizoto - Rizoto obarvené barvivem ze sépie

 
Připravíme si sépie, které jsme zakoupili vcelku na tržišti u moře, nebo v hypermarketu zamražené.
Ze sépií stáhneme kůžičku, odstraníme hlavu, vnitřnosti a sépiovou kost.
Velmi opatrně vyjmeme váček s barvivem. Očištěná chapadla a tělíčko pak omyjeme a
nakrájíme na kousky. Připravenou zeleninu nasekáme najemno. Na pánvi začneme restovat cibulku a mezitím
spaříme a propláchneme rýži. Do zpěněné cibulky vmícháme nakrájené sépie a jemně
osmahneme. Poté vmícháme nasekaný česnek a rýži. Přelijeme barvivem z váčku a vínem.
Vše důkladně promícháme, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Podle potřeby podléváme
vodou. Nakonec vše posypeme sekanou petrželkou a parmazánem. Podáváme se salátem.